Как да изберем подходящите футболни топки за деца и възрастни?


Всичко може да бъде футболна топка с малко въображение. Тези, които типична футболна топка, обаче трябва да знаят отговорите на няколко основни въпроса. Тъй като има разнообразие от размери и видове топки. Кой, къде/на какво и колко често ще играе са най-важните.

Футболни топки според размера

Размерите на футболните топки варират от 1 до 5. Най-малките футболни топки са предназначени основно за за децата, тъй като салесни за управлениеипо-леки. 

  • Футболни топки размер 5: обикновено са най-често използваните топки.Те се използват за състезателни мачове на деца от 12 години нагоре. Въпреки това не е изключение, по-малки деца да играят с този размер топка. Диаметърът на футболна топка с размер 5 е около 22 смТеглотона топки с размер 5 варира от около 410 до 450 грама. Единствените изключения са олекотените топки за бос футбол на плажа и футзалните топки, посветени за футбол на закрито. Те са малко по-малки (въпреки че са обозначени като размер 5) и малко по-тежки, за да имат по-ниско отскачане.
  • Футболни топки размер 4: използват се за тренировки и мачове надеца от 8 до 12 години. Диаметър: почти 21 см. Малко по-леко, около 350 грама.
  • Футболни топки размер 3: за 8-годишни и по-малки. Диаметър: 19 см. Теглото в този случай е около 290 g.
  • Футболни топки размери 2 и 1 (диаметър около 15 см) посветени на най-малките футболисти. Благодарение на техния размер можете да ги носите почти навсякъде, така че тези са перфектни за  подарък, сувенир както и чудесен инструмент за  подобряване на техниката.

Можете също така да се натъкнете на специален размер 4,5, когато търсите фристайл топки. Skillballs те са по-малки и по-лепкави, така че е по-лесно да изпълнявате трикове с тях.

Футболни топки според повърхността

Да, футболът може да се играе практически навсякъде и с всичко, затова е толкова популярен. Носигрането с правилната топка върху точната повърхност, увеличава дълголетието и и в някои случаи също подобрява изживяването по-време на играта. 
Освен skillbal за свободен стил, където топката е във въздуха през повечето време, има футзални топки. Малко по-тежки и с по-нисък отскок, използвани за футбол на закрито. Също така има леки топки, предназначени за игра с боси крака на плажа.  Съществуват и по-издръжливи футболни топки, които могат да понесат игра върху бетон. Най-разпространените все още са футболните топки за тревни терени.


Футболни топки според качеството

Правилната форма, размер, тегло, налягане, отскок, баланс и водоабсорбация са показателите, наблюдавани от FIFA, когато става въпрос за присъждане на техните сертификати за качество. Футболната топка може да получи един от следните три .

Сертификати за футболни топкиloga certifikátů kvality FIFA

1. Най-високото качествона футболна топка е гарантирано от FIFA QUALITY PROстикера. Всички премиум състезателни топки го имат. С тях се играят всички мачове от професионални лиги и международни, включително Шампионската лига и Световната купа. Елитните отбори също тренират с тях. Тяхната ценазапочва някъде около €80.

2. Второто ниво на качество е стикерът FIFA QUALITY. Повечето от тези футболни топки могат да бъдат намерени в тренировъчни топки секция. Те са много подходящи и за състезателни мачове от непрофесионални категории. Това е златната среда в съотношението цена-качество.

3. След това идват IMS (международен стандарт за мачбол). Този стикер гарантира, че топката отговаря на основните изисквания на FIFA за качествена топка. Тези футболни топки са предимно за свободното време или тренировки.


Най-евтините футболни топки нямат стикер за качество. Това не означава непременно, че те са с лошо качество, тъй като тестването на FIFA е доброволно и зависи от отделните производители дали са заинтересовани да го получат за конкретния продукт. Няколко други аспекта се отразяват и в цената на всички топки. Например използваните материали и метода на производство.

Футболни топки според вида материал

Футболната топка се състои от две основни части, вътрешна и външна. И двете часни, могат да се произвеждат по различни начини и от различни материали, което оказва пряко влияние върху цената. 

Вътрешната част - плондер
Вътрешната част на футболната топка - плондера - може да бъде отлатекс, бутил или гума. Латексов плондер се използва за най-добрите състезателни топки. Осигуряванай-добрия контакт, модел на полета и отскок. Трябва да се надува по-често, в сравнение с бутилния плондер. Бутиловите плондери се използват най-вече за тренировъчни футболни топки и при някои топки за мач. Те задържат натиска по-добре и от дългосрочна гледна точка също са по-издръжливи от латексовите. Полетните модели са също много добри. Тези топки обикновено са малко по-твърди и по-тежки. Най-евтините топки имат гумен плондеротвътре. Тезадържат най-дълго въздушното налягане и садоста издръжлив. Обаче няма да осигурят толкова добър контакт или модел на полет като при предишните два вида.

Външен слой - повърхност
Три основни материала, както при вътрешната част, са използвани и за външния слой на футболните топки. PU – Полиуретан, PVC – Поливинилхлорид или смес от двете.
Качеството на горния слой може да се разпознае от едно докосване. Най-добър контактс топката осигурява полиуретана, който образува мек слой върху повърхността. Освен това модерните футболни топки имат финна или по-груба шарка на повърхността, която допълнително усилва контакта. Обикновено по-евтинитетопки с гладка повърхност са малко по-устойчиви на вода, носе хлъзгат по мокра повърхности не са толкова лесни за удържане. 

Футболни топки според метода на производство

Футболът непрекъснато се развива. Неговият завет е самататопка. Топката от кафява кожа (която можеше да абсорбира много вода и го направи) постепенно еволюира в в общо изобразената футболна топка, изглеждайки така: ⚽ 32 черно-бели панели във формата на петоъгълник. Въведена през 70-те години на миналия век. С течение на времето и развитието на технологиите се въвеждат различни топки с по-малко панели и с различни форми и цветове.  Всеки производител предлага своя собствена форма и оформление на панела. Основната разлика между модерните футболни топки е в начина, по който панелите са свързани заедно.
Футболните топки могат да се разделят на безшевни и такива с видими шевове. Безшевните футболни топкисе сглобяват чрез топлинно запечатване. Те сапо-издръжливи, водоустойчиви и имат по-добър захват, което означавапо-добър контрол. Тези с видими шевове се шият ръчно или машинно. Най-модерните топки се произвеждат от комбинацията на двете.

Как да се грижим за топките

Правилната грижа обещава дълъг живот. Това важи и при футболните топки. Добре е да премахнете цялата мръсотия след игра, тъй като тя може да повреди горния слой при по-дълъг период от време. Металнатаиглатрябва да се навлажни преди надуване (вода или слюнка вършат работа), за да не се повреди плондера или клапата. Налягането в топката трябва да бъде някъде между 0,6 и 1,1 бара. Идеалното налягане за конкретна топка може да бъде написано точно до клапата. Ако не, или нямате манометър със себе си, следвайте чувството си и не пренадувайте топката, за да предпазите шевовете. Съхранявайте топката си при стайна температура, над 15° градуса и не оставяйте топката навън през зимата, нито на парното, да изсъхва. И най-важното: използвайте топката толкова често, колкото искате и се наслаждавайте на играта!